Provocarea de a sti ce iti doresti

De peste o suta de ani, soarele si aspirina sunt declarate cand benefice, cand nocive, intr-o alternanta ce tine uneori de moda, alteori de sezon. Astazi, descoperim ca majoritatea lucrurilor care ne inconjoara sunt supuse acelorasi consideratii. Fie ca este vorba despre hrana sau haine, mediu ori tehnologie, lucrurile stau cam la fel ca si in cazul soarelui si al aspirinei. Untul este un aliment ideal, pana cand descoperim binefacerile margarinei. Dar margarina este un aliment care ceva mai tarziu se va dovedi periculos, atata vreme cat exista, totusi, un interes suficient de mare pentru ca untul sa ramana alimentul exceptional de bun in comparatia sa eterna cu margarina.

Produsele mai sus citate au rolul de exemplu, iar alegerea lor este pur intamplatoare. Insa acest simplu exercitiu de perceptie poate continua oricat veti dori, inlocuind exemplele oferite cu orice alt produs, serviciu, idee sau concept care va trece prin minte.

Pornind de la nevoi elementare, umanitatea a dezvoltat, de-a lungul evolutiei sale, un intreg univers de nevoi cu totul noi, unele conexe, altele derivate din acele putine trebuinte cu adevarat esentiale pana si indivizilor traitori intr-o societate civilizata si super tehnologizata, asa cum este lumea timpurilor moderne. Fiecare dintre noi este expus zilnic, fie ca si-o doreste, fie ca nu, „vitrinelor” ticsite de produse si servicii, ce au ca singura menire satisfactia clientului, intr-un grad din ce in ce mai ridicat si din ce in ce mai sofisticat. Veti spune, probabil, ca nu e nimic in neregula cu faptul ca oamenii isi doresc sa evolueze permanent, atunci cand vine vorba despre identificarea completa si cat mai corecta a intregii game de nevoi pe care si le pot satisface achizitionand produse si servicii.

Iar eu va voi da dreptate, insa numai pana la un punct. Intr-o lume coplesita de informatie, in care posibilitatea de a verifica afirmatii se intinde pe durate de timp ce acopera, uneori, chiar si ani, cum pot eu, consumatorul de rand, sa aflu – altcumva decat pe sanatatea si pe buzunarul meu – daca ceea ce cred ca imi trebuie si doresc sa cumpar astazi e tot una cu ceea ce imi va trebui, cu adevarat, si maine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.