infobia
Lupta politica prin manipulare in masa la Constanta
telegraf-cugetliberNe intrebam uneori cum poate fi prezentat un eveniment atat de banal, atat de diferit de doua agentii de presa. Raspunsul poate pleaca din educatia jurnalistilor, scoala absolvita probabil. Dar cand ei au fost candva colegi de banca, acum angajati fara scrupule la diferite publicatii sau televiziuni, ne dam seama ca traim inca perioada comunista cu texte comandate pentru a tine sub control prostimea sau in incercarea de ai castiga voturile.

Va prezint in randurile de mai jos doua articole despre acelasi eveniment publicate de doua ziare diferite. Mai intai Telegraf-Tv Neptun:

Rezultatele anchetelor DNA în cazul Mazăre: „CANCI!”
Robert NENCIU (robert.nenciu@telegrafonline.ro)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-au autosesizat în cazul Primăriei Constanța, după ce HotNews.ro a scris c㠓primarul Radu Mazăre a dat 800.000 de euro din banii publici către TV Neptun ca să cumpere știri și imagine pozitivă pentru Primăria de la malul mării”. „Am primit de la DNA o hîrtie prin care ne erau solicitate contractele cu TV Neptun. Ne vom conforma și le vom trimite contractele în termenul legal. Eu sînt primar pentru cetățenii Constanței, nu sînt la dispoziția procurorilor lui Băsescu. Le vom trimite în termen toate documentele. Dar ar fi putut și ei să se uite măcar pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), ca să vadă că a fost licitație“, a declarat ieri, într-o conferință de presă, Radu Mazăre. El a precizat că reporterii HotNews au spus în mod eronat că Primăria a comandat știri pozitive. „Nu există așa ceva. Pînă acum, contractul a fost făcut cu TV Neptun tot prin licitație publică. Acum s-a modificat legislația și acest serviciu trebuia dat unei agenții de publicitate. Ne-am conformat legislației actuale“, a adăugat Mazăre. Primarul susține că ancheta în cazul contractului cu Agenția de publicitate TV Neptun este o nouă comandă politică. „Ne aflăm aici pentru a răspunde la anchetele pe care le fac la ordin procurorii slugoi ai lui Traian Băsescu. Sînt sătul. Absolut tot ce am făcut în municipiul Constanța ca primar a fost și este verificat de procurori, la ordin: ba contractul de asfaltare, ba contractul de renovare a spitalului, ba contractul de iluminat, ba construirea parcului Aqua Magic... Canci! Și uite tot așa, din canci în canci, de 10 ani de zile, m-am obișnuit să mă verifice, nu este nicio problemă“, a afirmat primarul.

“Sîntem la două, trei procente și pierde Băsescu”

În ceea ce privește obiectul ultimului dosar al procurorilor DNA, Mazăre a afirmat că documentația este completă și legal întocmită. El a prezentat jurnaliștilor întregul dosar al contractului încheiat cu Agenția de publicitate TV Neptun. „Este vorba despre un contract de aproape 800.000 de euro pe patru ani de zile. Avem documentația tehnică a procedurii de licitație, pe care o să o verifice procurorii. Avem plata către Monitorul Oficial a licitației. Avem Monitorul Oficial în care s-a publicat licitația. După MO, avem publicarea licitației pe SEAP. La licitația de 800.000 de euro pe patru ani a participat și un reprezentant al Ministerului de Finanțe, care a consemnat în scris: autoritatea contractantă a efectuat în mod legal procedura de atribuire în cauză“, a declarat Mazăre. El susține că procurorii aveau ordin să demareze și această anchetă pentru „că sîntem în campanie, pentru că sîntem la două, trei procente în spatele lui Băsescu, care oricum va pierde alegerile.“ Potrivit lui Mazăre, în baza contractului, se fac diferite anunțuri, spoturi sau clipuri publicitare pentru diferitele activități organizate de Primărie sau de regii ale primăriei: carnavalul samba, distribuirea pachetelor către persoanele vîrstnice, este anunțată grila de venituri pentru transportul gratuit, sînt anunțate locațiile unde se efectuază lucrări pe șosele. „Tot la televiziune și tot prin acest contract s-a realizat și informarea cetățenilor cu privire la dosarele care trebuie depuse pentru casele ieftine, tragerea la sorți etc. Toate sînt niște contracte normale, pe care Primăria le face de 10 ani și care au fost verificate de Curtea de Conturi. Toate sînt beton!“, a continuat Mazăre.

Un “specialist” DNA recunoaște că a greșit

Făcînd o paranteză și răspunzînd unei întrebări privind un dosar mai vechi, cel al retrocedărilor, Mazăre a declarat că de cinci ani nu s-a făcut nici măcar o expertiză. „Veți vedea cînd se va întoarce dosarul de la instanță. Procesul nici măcar nu a început pentru că nu a fost citit rechizitoriul. Mai mult decît atît, am o surpriză. Unul dintre specialiștii care a semnat raportul de constatare a declarat în fața procurorilor că el nu a făcut decît calcule matematice și că nu este specialist, deși a semnat ca specialist“, a afirmat primarul Constanței. Referindu-se la toate anchetele în care este implicat, Mazăre consideră toate aceste atacuri drept mijloace de intimidare. „Toate aceste anchete sînt comandate pentru ca eu să renunț și să adopt o altă poziție politică, să mă ploconesc și eu în fața lui Băsescu așa cum s-au ploconit o mare parte dintre politicieni. Ceea ce nu voi face! Voi face în continuare în Constanța ceea ce cred eu că este bine pentru constănțeni. Iar cei care m-ar putea determina să plec sînt constănțenii, cu votul lor. Nici Băsescu și nici mama serviciilor și a procurorilor plătiți de Băsescu și avansați în funcție nu mă vor determina să renunț“, a mai spus Mazăre.

Sursa: TelegrafOnline.ro

Urmeaza articolul din CugetLiber:

Procurorii DNA s-au autosesizat în cazul primarului „Canci” de la malul mării
Corina POPESCU

Au fost solicitate Primăriei Constanța documentele privitoare la contractul de publicitate cu TV Neptun, în valoare de 800.000 Euro

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au autosesizat în cazul Primăriei Constanța, după ce HotNews.ro a scris că primarul Radu Mazăre a dat 800.000 de euro bani publici către televiziunea partenerilor de afaceri ca să cumpere știri și imagine pozitivă pentru Primăria de la malul mării. Potrivit NewsIn, care citează surse judiciare, DNA a început să verifice traseul banilor și legalitatea contractelor de publicitate încheiate între Primăria Municipiului Constanța și Soti Cable Neptun. Procurorii au cerut lămuriri oficialilor Primăriei Constanța, dar nu au primit încă niciun răspuns, spun sursele citate.

După ce a primit „o hârtie” zilele trecute de la DNA, primarul Constanței, Radu Mazăre, a simțit nevoia să se descarce ieri, în cadrul unei conferințe de presă, pe ancheta DNA. De la bun început, s-a lansat într-o serie de acuzații (n.r.- ce nu pot fi probate) la adresa procurilor „slugoi ai lui Băsescu” care au inițiat anchetele în cazul său „la ordin”.

„Canci” à la Mazăre

„Tot, dar absolut tot ce am făcut în Constanța ca și primar a fost și este verificat de procurori la ordin. De fiecare dată a trebuit să vin să dau explicații”, s-a plâns primarul, mult prea afectat de acțiunile derulate de către DNA. Implicit, de aici, am putea înțelege că mult mai bine ar fi pentru Mazăre ca DNA să doarmă, să o lase mai ușurel cu anchetele, verificările și „cerutul explicațiilor”. În traducere liberă, mult mai bine ar fi ca DNA să lase administrația locală să jongleze, după bunul plac, cu euroii, cu verzișorii sau cu leii (bani publici).

Același primar, care ne reprezintă pe noi, constănțenii, atât la nivel local, dar și la nivel național și internațional, a ținut să ne arate cum se poate comporta un ales de talia sa în public, explicându-ne, repetat, prin gesturi obscene (care constituie contravenții, potrivit Legii 61 din 1991), cu degetul mare introdus între arătător și mijlociu, ce înseamnă cuvântul „canci” și ce înseamnă ca o agenție de știri din București „să îl pupe în fund pe Băsescu toată ziua”.

Alba-neagra cu știrile pozitive

Radu Mazăre a mai arătat că Primăria a încheiat un contract de intermediere cu firma de publicitate Soti Cable Neptun, în valoare de 800.000 de euro, pe patru ani de zile, care să realizeze anunțuri pentru muni-cipalitate. Aceasta, la rândul său, a încheiat contracte cu patru televiziuni locale: TV Neptun, Antena 1, PRO TV, Realitatea TV. El a mai declarat că în obiectul contractului se stipulează c㠄prestatorul se obligă să intermedieze executarea serviciilor de publicitate TV dintre achizitor și televiziunile cu care pres-tatorul are contracte în derulare pe o perioadă de patru ani de la data semnării prezentului contract”. Mazăre a mai spus c㠄achizitorul se obligă să trimită comenzi către prestator (n.r.-Soti Cable Neptun) prin mail sau fax astfel: pentru anunțuri publicitare cu două zile, pentru clipuri cu trei zile, pentru reportaje publicitare cu zece zile”.

Despre „trăsnăile cu știri pozitive” (n.r. - așa cum a caracterizat Mazăre acuzațiile privind furnizarea unor știri pozitive la adresa Primăriei), edilul a afirmat c㠄nu era nimic stipulat cu știrile” acestea. „Era într-un referat pe care l-a făcut domnul Tramudana și care este copiat din lege cu imaginea pozitivă. Este copiat din lege, textual așa cum scrie în lege”, a susținut el. Când a venit momentul ca Tramudana să dea explicații, el nu a putut scoate decât un „Nu știu ce să vă spun”.

A reușit, la finalul conferinței, să invoce un document. Este vorba de o ordonanță a Guvernului: Ordonanța 34/2006, dar care nu privea tocmai „știrile pozitive”, ci „atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii”. Deci afirmația primarului nu corespunde realității.

Dan Dumitru, pierdut în „subiectul sau obiectul conferinței”

La conferința de ieri a fost prezent și directorul executiv al postului local TV Neptun, Dan Dumitru. Prin prestația sa, el a încercat mai mult să demonstreze că este într-adevăr „telegenic” și știe să facă figurație, fără a bruia aura construită în jurul edilului.

Rugat să dea un exemplu de știre critică la adresa Primăriei, difuzată pe TV Neptun, el a spus cât se poate de scurt: „Nu vă răspund”. După câteva secunde de gândire, el a mai completat: „Este irelevantă întrebarea. Și vă explic când doriți dumnea-voastră cât de irelevantă este”. Nu s-a dorit.

Sursa: CugetLiber.ro

Data publicarii: 13-08-2009

Numar cititori: 1404  
 Comentariul Tau:

  Nume:
  E-mail:
  Cod Verificare: 7527  
  Comentariu:
*Toate campurile sunt obligatorii!
 


Federico.ro

© 2018 Infobia.ro - Construit de AltWeb

Valid HTML 4.01 Transitional Free PageRank Checker