infobia
Independenta energetica a Europei va fi posibila in 2014
NabuccoUn moment istoric a fost marcat, ieri, la Ankara, la semnarea acordului interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco, conducta prin care vor fi transportate gaze naturale extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală. Cinci țări - România, Turcia, Austria, Ungaria și Bulgaria - au semnat și Declarația politică pentru realizarea proiectului, alături de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. La ceremonie au participat ca observatori reprezentanții Germaniei (implicată în realizarea proiectului), statelor din regiunea Caspică și Orientul Mijlociu, SUA, Federației Ruse, CE, Băncii Europene pentru Investiții (BEI) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanțării și demararea lucrărilor de realizare a proiectului. Proiectul este dezvoltat de consorțiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaș, OMV (Austria - acționarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) și RWE (Germania). Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria și va avea o lungime totală de 3.296 kilometri. Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiții în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro. Capacitatea inițială de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an și este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, pînă în 2020. Spre comparație, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi. Lucrările de construcție urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcțiune a conductei este preconizată pentru 2014.

Proiectul Nabucco asigură energia fără presiuni politice

Proiectul gazoductului Nabucco este destinat să asigure securitatea energetică în regiune și la nivelul UE, în condițiile economiei de piață și fără presiuni politice, nefiind îndreptat împotriva vreunui stat, a afirmat, ieri, la Ankara, premierul Emil Boc, înainte de semnarea acordului Nabucco. Premierul a apreciat că energia, ca orice marfă, trebuie tranzacționată în funcție de principiile economiei de piață și ferită de riscul presiunilor politice. „Proiectul Nabucco nu este planificat a fi împotriva nimănui, ci este deschis tuturor, în beneficiul cetățenilor europeni”, a adăugat Boc.

Nabucco este un argument cu greutate pentru Turcia în drumul ei spre UE

Semnarea proiectului Nabucco, ce va reduce dependența europeană față de Rusia, constituie un argument pentru Ankara în candidatura sa la UE. „De fapt, dacă priviți numai din punct de vedere al energiei, este evident că Turcia ar trebui să devină membră UE”, a spus premierul turc Recep Tayyip Erdogan, adăugînd că, “prin acest proiect, infrastructura de gaz natural a țării noastre va fi integrată în cea a Europei și va fi posibilă solidaritatea reciprocă, dacă apare o criză”, a subliniat el. Premierul turc a mai arătat c㠓Turcia este un partener important în politica energetică a UE”. În replică, președinția UE a subliniat “interesul strategic comun” al UE și Turciei: „Securitatea energetică este unul dintre domeniile în care UE și Turcia au un interes strategic comun pentru o cooperare consolidată, în contextul dorinței ferme a Europei de a-și diversifica aprovizionările, precum și rolul-cheie al Turciei în acest context. Nabucco va consolida legăturile dintre Turcia și Europa. El nu ameliorează doar climatul politic, dar face și o legătură fizică între noi. Pe termen lung, prin dezvoltarea proiectului, Turcia își va spori prezența și importanța politică, prin acest proiect”, a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs. În mod ironic, Turcia nu poate deschide tocmai capitolul privitor la energie, în negocierile pentru aderarea la UE, din cauza unui veto al Ciprului, țară membră. UE și Turcia au deschis în iunie un nou capitol din negocieri, consacrat fiscalității, ceea ce aduce la 11 numărul capitolelor deschise de la începutul discuțiilor de aderare, în 2005. Opt capitole sînt blocate din decembrie 2006, din cauza refuzului Turciei de a autoriza accesul navelor și avioane cipriote în porturile și aeroporturile sale. Franța a blocat deschiderea a cinci capitole care, în opinia sa, ar duce direct la aderare, perspectivă pe care președintele Nicolas Sarkozy o respinge, ca și Austria și Germania.

Suedia a transmis României că salută semnarea acordului

Chiar dacă mai sînt multe chestiuni de rezolvat în privința proiectului Nabucco, semnarea acordului de ieri este un important pas înainte, iar vicepremierul suedez i-a transmis telefonic ministrului Adriean Videanu că salută acest demers, a declarat ambasadorul suedez la București. „Ca ambasador al Suediei și reprezentant al președinției suedeze a UE consider că este evident că blocul european are nevoie de diversificarea resurselor de gaz. Semnarea acestui acord este foarte bună, avînd în vedere că Nabucco este necesar pentru obiectivul de a diversifica resursele energetice”, a declarat, ieri, Mats Aberg, ambasadorul Suediei, țară care deține președinția UE pînă la sfîrșitul anului.

Aprovizionarea Nabucco cu gaze din Irak și Azerbaidjan, sub semnul întrebării

Aprovizionarea cu gaze naturale azere și irakiene a gazoductului Nabucco pare încă promițătoare, consideră directorul diviziei de energie și gaze naturale a grupului austriac OMV, Werner Auli, în pofida relației preferențiale a Azerbaidjanului cu Gazprom. Grupul Gazprom a anunțat, luna trecută, că Azerbaidjanul a promis să acorde prioritate Rusiei la achiziționarea producției de gaze naturale a celei de-a doua faze a cîmpului gazeifer de la Shakh-Deniz 2. Nabucco ar urma să devină operațional în 2014, însă aprovizionarea cu gaze naturale nu a fost, încă, asigurată. Azerbaidjanul rămîne un posibil furnizor important pentru Nabucco, a spus Auli. “Azerbaidjanul pare foarte promițător, respectiv Shakh-Deniz 2. O altă sursă de aprovizionare este Irakul”, a adăugat oficialul OMV. Grupurile petroliere MOL și OMV au anunțat, în mai, înființarea unui consorțiu, împreună cu două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), respectiv Crescent Petroleum și Dana Gas, cu scopul de a furniza suficiente gaze naturale din Irak pentru demararea proiectului Nabucco. Programul derulat de cele patru companii, în valoare de opt miliarde de dolari, are ca scop demararea proiectului Nabucco și reducerea dependenței Europei de gazele rusești. Guvernul irakian a anunțat, ulterior, că nu recunoaște acordurile semnate de guvernul regional kurd și companiile Crescent Petroleum și Dana Gas din Emiratele Arabe Unite, care ar putea furniza gaze naturale Europei prin gazoductul Nabucco în parteneriat cu OMV și MOL.

Oferte neangajante de la cumpărători de gaze

Proiectul Nabucco a primit 16 oferte neangajante de la companii interesate să achiziționeze volume de gaze naturale din capacitatea anuală de transport de 31 de miliarde de metri cubi a gazoductului, a declarat, ieri, comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs. Oficialul european a estimat că perioada de licitare pentru capacitatea de transport a Nabucco s-ar putea încheia la începutul lui 2010, iar CE este încrezătoare privind perspectivele de finanțare. Odată încheiat acordul, consorțiul Nabucco, care include România, Austria, Germania, Bulgaria, Ungaria și Turcia, se poate concentra asupra vînzării, prin licitație, a capacității gazoductului. “Procesul de licitație deschisă ar trebui să se încheie la sfîrșitul lui 2010. Semnarea acordului interguvernamental a fost o precondiție pentru procesul de vînzare, întrucît acum se cunosc toate condițiile și detaliile legate de taxe”, a spus Piebalgs. Potențialii finanțatori vor avea, astfel, o imagine clară privind cererea pentru gazele naturale transportate de Nabucco la intrarea în uz. “Consorțiul Nabucco a primit 16 oferte, iar capacitatea vizată de acestea este mai mare de 31 de miliarde de metri cubi, așa că nu există niciun fel de temeri privind finanțarea”, a spus el. Totodată, Rusia poate participa la construcția gazoductului ca “agent liber” pentru aprovizionarea companiilor care vor să cumpere gaze naturale rusești prin intermediul Nabucco.

Acționarii Nabucco vor putea folosi 50% din capacitatea conductei

Acționarii Nabucco vor avea la dispoziție jumătate din capacitatea gazoductului, diferența fiind destinată companiilor care vor transporta gazele naturale către Europa, potrivit acordului. „Acordul va asigura un cadrul legal stabil pentru următorii 50 de ani, tot acum stabilindu-se că 50% din capacitatea gazoductului va fi rezervată pentru acționari, restul de 50% fiind destinat altor părți (transportatori). În același timp, Acordul Interguvernamental definește metodologia pentru tarifarea standard. Aceste condiții se vor aplica, timp de 25 de ani de la intrarea în operațiune a gazoductului și vor garanta acces în mod egal pentru toți participanții de pe piață”, arată consorțiul. Următoarele etape ale proiectului includ atît finalizarea unor parteneriate, precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzînd planificarea tehnică detaliată, cît și evaluările privind impactul social și de mediu. În paralel, consorțiul Nabucco va începe negocieri cu băncile și va urmări comercializarea capacităților de trasport în cadrul procesului de rezervare de capacități.

Greenpeace critică acordul pentru Nabucco

Organizația Greenpeace a criticat vehement, ieri, semnarea acordului interguvernamental pentru Nabucco. „În anii viitori, electricitatea produsă pe baza energiei solare va fi, în mod clar, o afacere mai bună decît cea produsă pe bază de gaz”, a declarat expertul pe probleme de energie al Greenpeace, austriacul Jurrien Westerhof, adăugînd că prin proiectul Nabucco “Austria își ia angajamentul să cumpere decenii la rînd gaz natural de la țările producătoare din regiunea mării Caspice, indiferent de preț”. Avînd o capacitate prevăzută de 31 de miliarde de metri cubi pe an, acest gazoduct va antrena o creștere a emisiilor de dioxid de carbon ale europenilor cu 60 de milioane de tone pe an, mai arată Greenpeace. “Ar fi mai inteligent să investim acum în energii din surse regenerabile, pentru că nici vîntul, nici soarele nu produc dioxid de carbon și nu costă nimic, nici în prezent, nici în viitor”, a precizat Westerhof. De exemplu, cu cele 7, 9 miliarde de euro la care este estimat acest proiect de gazoduct, “ar putea fi produși 8.000 de megawați de către circa 4.000 de eoliene, ceea ce corespunde la mai multă electricitate decît au nevoie menajele austriece”, afirmă expertul Greenpeace. Iar dacă achiziționarea de gaz este estimată la circa cinci miliarde de euro anual, această sumă ar permite cumpărarea a încă 2.500 de eoliene în plus în fiecare an, potrivit lui Westerhof. Organizația a făcut referire și la riscurile geostrategice în condițiile în care Nabucco va fi aprovizionat de producători de gaz din regiuni aflate în criză. “Europa va intra astfel într-o dependență față de o serie de dictaturi și de democrații instabile, care pot bloca oricînd gazoductul, dar nu pot face soarele să nu strălucească”, a subliniat expertul.

Data publicarii: 14-07-2009

Numar cititori: 1340  
 Comentariul Tau:

  Nume:
  E-mail:
  Cod Verificare: 3575  
  Comentariu:
*Toate campurile sunt obligatorii!
 


Federico.ro

© 2018 Infobia.ro - Construit de AltWeb

Valid HTML 4.01 Transitional Free PageRank Checker